Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het oefenen op MijnRekensite.

Bijvoorbeeld vragen over voor wie MijnRekensite is bedoeld, over de hoofdonderwerpen, het niveau, hoe je je aanmeldt, hoe je oefentijd bestelt, enzovoort. Heb je zelf nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

 

Antwoorden

 

Deze oefenmethode (enkele licentie) is bedoeld voor leerlingen van het laatste leerjaar (groep 8) van het basis onderwijs (po). Voor de leerjaren 1 en 2 (en hoger) van het voortgezet onderwijs (vo) en voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Ook is MijnRekensite heel geschikt voor zelfstudie om je rekenkennis op te frissen.

Voor scholen, bijles- en huiswerkinstituten zijn er groepslicenties. Lees meer...

Bij MijnRekensite ligt het accent op het cijferen én het automatiseren van basisvaardigheden, die nodig zijn om met succes te kunnen rekenen. En kent de volgende hoofdonderwerpen, ook wel domeinen genoemd: Getallen, Verhoudingen, Meten & Meetkunde en Verbanden.

- Domeinen -
getallen   verhoudingen   meten   meetkunde   verbanden
Getallen   Verhoudingen   Meten   Meetkunde   Verbanden
 

Er is uitgegaan van bepaalde referentieniveaus (bron commissie Meijerink). Deze niveaus liggen aan de basis van het rekenonderwijs in het PO, VO en MBO.

Er is en wordt gestreefd om de inhoud van de domeinen en de (referentie) niveaus op MijnRekensite zo goed mogelijk te laten overeenstemmen met het landelijke referentiekader van de 'doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen'. Toch zijn er ongetwijfeld verschillen te vinden vanwege de praktische benadering en interpretatie van de leerstof. Bovendien is de ontwikkeling van het kader in algemene zin een doorlopend proces.

Referentieniveaus Mijnrekensite

MijnRekensite richt zich voornamelijk op de eerste twee fundamentele referentieniveaus 1F en 2F. Het eerste niveau 1F met het verdiepingsniveau 1S is van toepassing op het einde van de basisschool. Het tweede niveau 2F is bedoeld voor het vo en mbo. Sommige leerlingen bereiken al eerder het 2F-niveau.

Voor de eindtoetsen hanteert Mijnrekensite de moeilijkheidsniveaus N (vereenvoudiging) en B (basis). Deze manier van toetsen is oorspronkelijk door het Cito toegepast. De opgaven op niveau N zijn een vereenvoudigde versie van die van niveau B.

Achtergrond informatie

Op het einde van de basisschool (po) wordt getoetst hoe de referentieniveaus 1F, 1S en 2F worden beheerst. Naast de doorstroomtoets (voorheen centrale eindtoets) van het Cito zijn er nog andere toetsaanbieders. De toets wordt zowel op papier als digitaal aangeboden. De school maakt uiteindelijk een keuze welke toets wordt afgenomen.

Vanaf het schooljaar 2019/2020 worden in het voortgezet onderwijs (vo) de basisvaardigheden van het rekenen getoetst in het wiskunde eindexamen. Voor leerlingen die geen wiskunde in het eindpakket hebben zitten, is rekenen een onderdeel van het schoolexamen geworden. De afname niveaus zijn 2F en 3F.

Actuele informatie

De afgelopen jaren is er veel verandert in het rekenonderwijs. Bekijk zo nodig de volgende sites voor de meest actuele informatie:

De website van de Rijksoverheid over de 'referentieniveaus taal en rekenen' en over 'toetsen en examens voor taal en rekenen' op school. De site van het CvTE over 'toetsen en examens'.

Vanaf het schooljaar 2023 - 2024 is op de basisschool de 'centrale eindtoets' vervangen door de doorstroomtoets. Naast het Cito zijn er ook andere toetsaanbieders.

Ga naar registreren en maak vrijblijvend een account aan voor MijnRekensite. Gebruik een uniek en sterk wachtwoord. Lekker eenvoudig dus.

Als je geen e-mail hebt ontvangen, dan kan het zijn dat deze in de spambox terecht is gekomen. Of je hebt mogelijk een foutief e-mailadres opgegeven.

Noot: Een gebruikersnaam is niet te wijzigen. 

Klik op aanmelden (knop rechtsboven) om te oefenen en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Als je over oefentijd beschikt, kun je nu oefenen.

Ga naar oefentijd bestellen en maak een keuze hoeveel oefentijd je nodig denkt te hebben. Plaats de bestelling. Ben je onder de 18 jaar, doe dit dan altijd samen met toestemming/hulp van je ouders of verzorgers.

Let op: sluit de website niet af tijdens het bestelproces. De oefentijd gaat direct in nadat je een bestelling (voor 1 licentie) hebt geplaatst. Wij gaan uiteraard zorgvuldig om met jouw (uw) persoonsgegevens.

Klik op voor scholen voor informatie over en het bestellen van een groepslicentie voor een schoolabonnement.

Zowel bij een enkele licentie als bij een groepslicentie ontvangt u per e-mail een factuur. De betaling kunt u dus veilig afhandelen bij uw eigen bank. (Betalen per iDEAL is vanaf 7 maart 2024 niet meer mogelijk.)

MijnRekensite maakt gebruik van SSL. SSL versleutelt het dataverkeer tussen de website en haar bezoekers voor een veilige afhandeling. SSL is te herkennen aan het hangslotje in de adresbalk van de browser. Controleer altijd of dit slotje aanwezig is.

webadres

 

Klik op aanmelden om naar het inlogformulier te gaan. Geef daar aan dat je je wachtwoord of gebruikersnaam bent vergeten. Vul je e-mailadres in. Je ontvangt dan een e-mail met de benodigde gegevens.

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dit is de nieuwe privacywetgeving over de bescherming van persoonsgegevens.

Voor MijnRekensite is een privacyverklaring opgesteld, die aangeeft hoe jouw gegevens worden verwerkt en beschermd. Neem voor vragen contact met ons op.

MijnRekensite is geschikt om te oefenen op zowel de desktop als op mobiele apparaten.

In verband met technische ontwikkelingen kan de werking van MijnRekensite helaas niet worden gegarandeerd met verouderde software op uw computer of netwerk. Voor veilig internetten is het altijd belangrijk om de software up-to-date te houden.

Als je meer weten over MijnRekensite, lees dan hier hoe deze site tot stand is gekomen, wat de uitgangspunten zijn en wie een bijdrage hebben geleverd.