Een staafdiagram wordt veel gebruikt omdat deze snel en eenvoudig is af te lezen. De staven staan los van elkaar. De staven lopen allemaal verticaal of horizontaal. Een staafdiagram teken je op schaal.

Elke staaf geeft een bepaalde categorie of soort weer. De lengte van de staven geeft aan hoe vaak iets voorkomt. Vermeld altijd duidelijk wat wat is.

Oefenen: verbanden

 

Het staafdiagram

Een staafdiagram is een afbeelding met allemaal staven. De staven staan los van elkaar. De staven zijn gemakkelijk met elkaar te vergelijken. De titel geeft het onderwerp aan. 

De hoogte ofwel de lengte van de staven teken je op schaal. De hoogte van de staven geeft de frequentie weer. De frequentie wil zeggen hoe vaak iets voor komt of is waargenomen. De frequentie wordt vaak uitgedrukt in aantallen of in percentages.

Bij de staven staat vermeld wat wat is. Bijvoorbeeld (zie de figuur hieronder) wat de meest populaire soorten huisdieren zijn, te weten: honden, katten, knaagdieren, vogels, vissen. De hoogte van de staven geeft de populariteit van de huisdieren in procenten per soort weer.

 

De lengte van een staaf geeft de frequentie weer.

 

Uitgewerkte voorbeelden

Voorbeeld 1

 staafdiagram 

Figuur 1: verticaal staafdiagram


Je ziet hierboven een staafdiagram met de resultaten van een onderzoek. Langs de horizontale as staan de soorten en langs de verticale as de percentages. In een klas is een vragenlijst ingevuld waarvan de leerlingen denken wat de meest populaire huisdieren zijn.

Het blijkt dat met 40% de honden het meest populair zijn. Vogels zijn met 10% minder populair.

 

Bij een staafdiagram staan de staven los van elkaar.

 

Voorbeeld 2

 staafdiagram 

Figuur 2: horizontaal staafdiagram

 

Dit voorbeeld laat het aantal miljoenen inwoners zien van Nederland, Frankrijk, Duitsland en België in het jaar 2015. In tegenstelling tot het vorige voorbeeld lopen de staven nu horizontaal.

De getallen bij de horizontale as moet je met een miljoen vermenigvuldigen voor de werkelijke aantallen inwoners. Je ziet direct dat Duitsland de meeste en België de minste inwoners heeft.

Hieronder zie je de bijbehorende tabel.

 

Tabel 1: aantal inwoners

Land Aantal inwoners [miljoen]
België  11,2
Duitsland  80,9
Frankrijk  66,3
Nederland  16,9

 

Het histogram

Liggen de staven tegen elkaar aan dan heb je te maken met een histogram. In plaats van categorieën of soorten staan er dan getallen bij de staven. Bijvoorbeeld hoeveel huisdieren er per gezin zijn. De lengte van de staven geven ook hier weer de frequenties aan. Of met andere woorden, hoe vaak iets is waargenomen.

 

Verwar een staafdiagram niet met een histogram.

 

Het beeldiagram

Een beelddiagram lijkt veel op een staafdiagram. In plaats van staven worden er pictogrammen gebruikt om de frequenties weer te geven. Een pictogram is, zoals je weet, een kleine afbeelding. Dus hoe meer pictogrammen, hoe hoger de frequentie.

 

© 2012 - 2024 MijnRekensite.nl